Гравитација (II)

Оригинален наслов: Gravity (2013)

Жанр: Драма | Мистерија | Научна-фантастика

4 октомври 2013 (САД)

Режија: Alfonso Cuarón

Улоги: Sandra BullockGeorge ClooneyEd Harris

Дејствие

Биоинформатичарот д-р Рајан Стоун е на својата прва мисија со вселенско летало, придружувана од астрономскиот ветеран Мет Ковалски, кој всушност ја командува неговата последна експедција. За време на вселенската прошетка, остатоци од сателит се уриваат и скоро го уништуваат вселнското летало Explorer, оставајќи ги заробени во простор со ограничен воздух. Без средства за комуникациија со Земјата, тие мора да соработуваат за да преживеат.

Никулец

Ако барем малку за него сте слушнале, а да се слушне има толку многу, за секаква извондредна приказна сте спремни. Висок старец со светлно сини очи, со ситни очила поткачени на поткривениот нос, долга, златникава брада педантно потпикната во појасот и задреманиот був Лазар на рамото. А на ликот – годините и мудроста, отцртани. Оној кој велел дека различните навики ништо не значат. Кој свои истомисленици собрал за училиште со отворени срца да создаде кое денес името негово го носи.