Големиот хотел – Будимпешта

Оригинален наслов: The Grand Budapest Hotel

Комедија | Драма

07 март 2014 (САД)

Режија: Вес Андерсон

Улоги: Едвард Нортон, Бил Мари, Овен Вилсон, Адриан Броди, Ралф Фајнс, Тилда Свинтон, Вилем Дефо, Харви Китл, Џејсон Шварцман, Том Вилкинсон

Дејствие:

The Grand Budapest Hotel, ги раскажува авантурите на Густав Х. – легендарен консиерж во познатиот европски хотел, во периодот меѓу двете војни. Зеро Мустафа – момчето одговорно за хотелското фоаје, станува најдобар, верен пријател на Густав. Приказната опфаќа разни случувања: кражби, ресторација на непроценлива ренесансна слика, како и битка за огромно семејно богатство – сé во периодот на ненадејните и драматични промени на континентот.

Никулец

Ако барем малку за него сте слушнале, а да се слушне има толку многу, за секаква извондредна приказна сте спремни. Висок старец со светлно сини очи, со ситни очила поткачени на поткривениот нос, долга, златникава брада педантно потпикната во појасот и задреманиот був Лазар на рамото. А на ликот – годините и мудроста, отцртани. Оној кој велел дека различните навики ништо не значат. Кој свои истомисленици собрал за училиште со отворени срца да создаде кое денес името негово го носи.