Убавината на замрзнатите езера

Кога некои езера сосема ќе замрзнат, се случуваат неверојатни работи. Тие постануваат вистински уметнички дела, со импресивни формации под површината на замрзнатите слоеви.

Јавач на мраз во Сибир, Русија

Јавач на мраз во Сибир, Русија

 

Замрзнато, сино мочуриште во Јапонија

Замрзнато сино мочуриште во Јапонија

 

Ејбрахамовото Езеро во Алберта, Канада

Ејбрахамовото езеро во Алберта, Канада

 

Езерото МекДоналд во Монтана, САД и Ејбрахамовото Езеро, Канада

Езерото МекДоналд во Монтана, САД и Ејбрахамовото езеро, Канада

 

Езерото Дружби на Антарктикот

Езерото Дружби на Антарктикот

 

Бајкалско Езеро, Русија

Бајкалско езеро, Русија

 

 

Убавината на замрзнатите езера

 

 

 

Никулец

Ако барем малку за него сте слушнале, а да се слушне има толку многу, за секаква извондредна приказна сте спремни. Висок старец со светлно сини очи, со ситни очила поткачени на поткривениот нос, долга, златникава брада педантно потпикната во појасот и задреманиот був Лазар на рамото. А на ликот – годините и мудроста, отцртани. Оној кој велел дека различните навики ништо не значат. Кој свои истомисленици собрал за училиште со отворени срца да создаде кое денес името негово го носи.