Црвената Плажа во Кина

Зборовите „црвено“ и „плажа“, обично не се вклопуваат заедно во нашите умови, но доколку се спојат, резултатот може да биде вчудовидувачки. Црвената Плажа во Панјин, Кина, не е баш плажа на која може да легнете да се сончате. Станува збор за најголемото и најдобро сочувано мочуриште во светот. Црвената боја се должи на посебен вид алги, односно морска трева која има зелена боја кога започнува да расте во април, но на есен се менува и прелева од светло црвена, до розева и пурпурна, менувајќи го изгледот на целото мочуриште.

Оваа капка боја од палетата на мајката природа е дом на 266 посебни видови птици и стотици други диви животни.

dfdf panjin-red-beach-china-2 panjin-red-beach-china-3 panjin-red-beach-china-4 panjin-red-beach-china-5 panjin-red-beach-china-6 panjin-red-beach-china-7 panjin-red-beach-china-8 panjin-red-beach-china-9 panjin-red-beach-china-10

Никулец

Ако барем малку за него сте слушнале, а да се слушне има толку многу, за секаква извондредна приказна сте спремни. Висок старец со светлно сини очи, со ситни очила поткачени на поткривениот нос, долга, златникава брада педантно потпикната во појасот и задреманиот був Лазар на рамото. А на ликот – годините и мудроста, отцртани. Оној кој велел дека различните навики ништо не значат. Кој свои истомисленици собрал за училиште со отворени срца да создаде кое денес името негово го носи.