Екстремно кајакарење на вулканска река

Кога екстремното не е доволно екстремно, тогаш одите да кајакарите на вулканска река. Барем кога станува збор за професионалниот кајакар Педро Олива и неговиот тим. За своја дестинација тие го одбраа вулканот на југоисточната страна на Мауна Лоа, во југо-централниот дел на Хаваите. Групата кајакареше низ струи од растопената вжештена лава на најголемиот активен вулкан во светот. Со температура на водата од 90°C, дури и нивните кајаци имаа проблем да не се растопат…

 

 

Никулец

Ако барем малку за него сте слушнале, а да се слушне има толку многу, за секаква извондредна приказна сте спремни. Висок старец со светлно сини очи, со ситни очила поткачени на поткривениот нос, долга, златникава брада педантно потпикната во појасот и задреманиот був Лазар на рамото. А на ликот – годините и мудроста, отцртани. Оној кој велел дека различните навики ништо не значат. Кој свои истомисленици собрал за училиште со отворени срца да создаде кое денес името негово го носи.