Њујоршкото метро во 1946, фотографирано од 17-годишниот Стенли Кјубрик
Каков бил животот во САД во 1946 година? 

Овие фотографии на 17-годишниот Стенли Кјубрик, ни овозможуваат мал поглед во секојдневниот живот на њујоршкото метро. Две недели во текот на 1946-та, Кјубрик работел за магазинот LOOK, фотографирајќи го секојдневието на градот.

subway-street-photography-love-new-york-stanley-kubrick-1-640x431

subway-street-photography-love-new-york-stanley-kubrick-3-640x437

subway-street-photography-love-new-york-stanley-kubrick-4-640x427

subway-street-photography-love-new-york-stanley-kubrick-5-640x421

subway-street-photography-love-new-york-stanley-kubrick-6-640x441

subway-street-photography-love-new-york-stanley-kubrick-8-640x428

subway-street-photography-love-new-york-stanley-kubrick-9-640x427

subway-street-photography-love-new-york-stanley-kubrick-11-640x422

subway-street-photography-love-new-york-stanley-kubrick-12-640x520

subway-street-photography-love-new-york-stanley-kubrick-13-640x430

subway-street-photography-love-new-york-stanley-kubrick-14-640x431

subway-street-photography-love-new-york-stanley-kubrick-15-640x436

Никулец

Ако барем малку за него сте слушнале, а да се слушне има толку многу, за секаква извондредна приказна сте спремни. Висок старец со светлно сини очи, со ситни очила поткачени на поткривениот нос, долга, златникава брада педантно потпикната во појасот и задреманиот був Лазар на рамото. А на ликот – годините и мудроста, отцртани. Оној кој велел дека различните навики ништо не значат. Кој свои истомисленици собрал за училиште со отворени срца да создаде кое денес името негово го носи.