Уметност од шајки

Триесет сантиметри долги шајки обично се користат за спојување и заковување на некој предмет, но тоа не е единствената работа која може да се направи со овие метални игли. John Bisbee бил толку многу заинтригиран од тоа како клинците можат да се редат, па одлучил да отиде чекор понатаму и да ги претвори железните алати во возбудлива уметност.

Мантрата на овој уметник, кој речиси цели три декади се занимава со проектот, е: „Само шајки, секогаш различно.

nail-art-john-bisbee-1-640x486 nail-art-john-bisbee-2-640x414 nail-art-john-bisbee-7-640x427 nail-art-john-bisbee-8-640x960 nail-art-john-bisbee-9-640x499 nail-art-john-bisbee-10-640x476 nail-art-john-bisbee-11-640x410 nail-art-john-bisbee-12-640x476 nail-art-john-bisbee-13-640x490

Никулец

Ако барем малку за него сте слушнале, а да се слушне има толку многу, за секаква извондредна приказна сте спремни. Висок старец со светлно сини очи, со ситни очила поткачени на поткривениот нос, долга, златникава брада педантно потпикната во појасот и задреманиот був Лазар на рамото. А на ликот – годините и мудроста, отцртани. Оној кој велел дека различните навики ништо не значат. Кој свои истомисленици собрал за училиште со отворени срца да создаде кое денес името негово го носи.