Камуфлажа, Автопортрети

„Somewear’’ се серија на автопортрети кои се борат со идејата на идентитетот, создадени од аргентинската модна фотографка Lucia Fainzilber.  За да ја креира оваа чудесна камуфлирана уметност, таа се фотографира себеси облечена во парчиња кои се совпаѓаат со боите и дезените на позадината.

Дали облеката е нешто што го користиме за да се скриеме зад него, дали таа е дел од нас, дел од нашиот идентитет, или само парче во кое не собира?

01 02 03 04 05 06 07 08 09

Никулец

Ако барем малку за него сте слушнале, а да се слушне има толку многу, за секаква извондредна приказна сте спремни. Висок старец со светлно сини очи, со ситни очила поткачени на поткривениот нос, долга, златникава брада педантно потпикната во појасот и задреманиот був Лазар на рамото. А на ликот – годините и мудроста, отцртани. Оној кој велел дека различните навики ништо не значат. Кој свои истомисленици собрал за училиште со отворени срца да создаде кое денес името негово го носи.