Изолирани куќи

border4

Веројатно сите понекогаш сакаме да побегнеме од бучавата на градот, барајќи малку мир и тишина. Ова се некои од најизолираните куќарки и колиби ширум светот.

Вестманејар, Исланд

Вестманејар, Исланд

Заливот на Пеги, Нова Шкотска, Канада

Заливот на Пеги, Нова Шкотска, Канада

Вулканскиот остров Уруп, Русија

Вулканскиот остров Уруп, Русија

Калифорнија, САД

Калифорнија, САД

Мунар, Индија

Мунар, Индија

Холм, Полуостровот Рејкјунес, Исланд

Холм, Полуостровот Рејкјунес, Исланд

Селцето Тројленес на Фарските острови

Селцето Тројленес на Фарските острови

Трабоки, Абруцо, Италија

Трабоки, Абруцо, Италија

Хофскиркја, Исланд

Хофскиркја, Исланд

border2

Никулец

Ако барем малку за него сте слушнале, а да се слушне има толку многу, за секаква извондредна приказна сте спремни. Висок старец со светлно сини очи, со ситни очила поткачени на поткривениот нос, долга, златникава брада педантно потпикната во појасот и задреманиот був Лазар на рамото. А на ликот – годините и мудроста, отцртани. Оној кој велел дека различните навики ништо не значат. Кој свои истомисленици собрал за училиште со отворени срца да создаде кое денес името негово го носи.