Фотографија на денот: Тоскана

Тоскана е регион во централна Италија, се протега на неверојатни 23.000 квадратни километри и има популација од 3.8 милиони жители. Главен град е Фиренца, кој се смета за родно место на ренесансата и домаќин на многу влијателни личности од областа на историјата, уметноста и науката.

Уживајте во погледот на лозови насади, долж овалните ридови прекриени со блага утриска магла, некаде помеѓу Пиенца и Сан Кирико д’Оркиа.

Фотограф: Francesco Riccardo Iacomino

tuscany-italy-morning-fog

 

 

Никулец

Ако барем малку за него сте слушнале, а да се слушне има толку многу, за секаква извондредна приказна сте спремни. Висок старец со светлно сини очи, со ситни очила поткачени на поткривениот нос, долга, златникава брада педантно потпикната во појасот и задреманиот був Лазар на рамото. А на ликот – годините и мудроста, отцртани. Оној кој велел дека различните навики ништо не значат. Кој свои истомисленици собрал за училиште со отворени срца да создаде кое денес името негово го носи.