Акробатски танцувач и распрснат прав, замрзнати во времето…

Одвреме-навреме, се случува да се воодушевиме од некоја рекламна кампања направена како вистинско уметничко дело. Таков е случајот со кампањата за Friesland Campina, сработена од Norvell Jefferson, каде акробатска танчерка и распрснат прав, се замрзнати во времето. Гранулите прав формираат волшебни облици околу телото на танцувачот. Сето ова е речиси совршено доловено од фотографот Jeffrey Vanhoutte, кој живее и работи во Брисел.

photo_32_w1100 photo_33_w1100 photo_34_w1100 photo_35_w1100 photo_40_w1100

 

Никулец

Ако барем малку за него сте слушнале, а да се слушне има толку многу, за секаква извондредна приказна сте спремни. Висок старец со светлно сини очи, со ситни очила поткачени на поткривениот нос, долга, златникава брада педантно потпикната во појасот и задреманиот був Лазар на рамото. А на ликот – годините и мудроста, отцртани. Оној кој велел дека различните навики ништо не значат. Кој свои истомисленици собрал за училиште со отворени срца да создаде кое денес името негово го носи.