Нордиската митологија како музичка инспирација

Нордиската митологија како музичка инспирација

Пишувавме за Медовината на поезијата, односно за митот како настанала поезијата, како Один, богот на творечкото вдахновение, ја освоил Медовината на поезијата за да ја дарува на боговите и луѓето и со тоа тие да станат „Господари на стиховите“. Со оглед на блискоста помеѓу поезијата и музиката, ми се чини дека тоа беше прикладен текст за … Continue reading »
Skuggsjá

Skuggsjá

Skuggsjá е музички состав, кој ги има сите предиспозиции да стане вашиот нов омилен норвешки бенд. Skuggsjá - Vitkispá Творци на бендот се Einar Selvik (Wardruna) и Ivar Bjørnson (Enslaved), музичари кои добро знаат што да прават со традиционалните нордиски звуци. Проектот ги вклучува и останатите членови на овие музички состави: Grutle Kjellson – вокал и … Continue reading »