Џејми Ланистер на Гренланд?

Џејми Ланистер на Гренланд?

Џејми Ланистер во популарната серија „Игра на Tронови“, не покажа љубов кон далечниот север. Но, спротивно на златокосиот лик, данскиот актер Николај Костер-Валдо,  тргнува во авантура во јужниот дел од Гренланд собирајќи Street View фотографии за Гугл, со цел да го потенцира влијанието на климатските промени. Гренланд е дом на околу 56,500 луѓе и е полуавтономна … Continue reading »
Валиријански челик

Валиријански челик

Валирија,  бил главен град на голема импрерија, уништена 400 години пред настаните кои ги гледаме во серијата „Игра на Тронови“. Овој голем и важен град бил уништен од еден катаклизмичен настан, познат како Пропаста на Валирија (Doom of Valyria). Се верува дека ковачите на оружје во овој стар град, познавале специјални техники за изработка на  … Continue reading »