Дали има математика зад музиката?

Дали има математика зад музиката?

Моцарт ставал равенства за еднаквост на краевите на своите композиции. Ајнштајн обожавал да свири на виолина. Големите џез музичари од XX век, учеле за ритам и темпо – основните методи на мерење на времето во музиката. Сега суптилно се наметнуваат неколку прашања. Колку е длабока поврзаноста меѓу математиката и музиката? Ја има ли воопшто? И конечно, … Continue reading »
40 минути со Драган Ѓаконовски – Шпато

40 минути со Драган Ѓаконовски – Шпато

Со својата музичка генијалност тој беше далеку над времето во кое забавната музика и џезот се наоѓаа во Македонија. Тој е нејзин основоположник и вистински корифеј, предводник на другите. Шпато успеа да реализира некои свои екстремно напредни идеи за она време. Беше единствен по својата генијална способност да ги дешифрира тонските снимки, поточно она што … Continue reading »
Песна: Summertime, 1935 година

Песна: Summertime, 1935 година

Summertime е арија од операта „Порги и Бес“, компонирана од композиторот Џорџ Гершвин во 1935 година. Автори на текстот се Дубоуз и Дороти Хејвард, како и Ајра Гершвин. Песната за краток период станала мошне популарен џез стандард. Гершвин изјавил дека песната ја создал по пример на украинска приспивна песна, „Oi Khodyt Son Kolo Vikon“ („Соништата … Continue reading »
Историја на танцот

Историја на танцот

Дали знаете дека одредени пештерски цртежи пронајдени во Европа и Африка во периодот од каменото доба, кои датираат од 15000 година п.н.е. ги прикажуваат луѓето во положба која би можеле да одговара на танц? Луѓето отсекогаш танцувале. Низ историјата се развиле голем број различни танцови стилови. Околу 1400 година п.н.е. танцувањето околу бик била омилена … Continue reading »
Џез

Џез

Што е џез? Ова е толку едноставно прашање, но дали и неговиот одговор е таков?! Џез легендата Луис Армстронг еднаш рекол: Доколку некогаш морате да прашате што е тоа џез, нема никогаш да дознаете. Џезот е музички стил кој се појавил во почетокот на XX век во САД, Њу Орлеанс. Популацијата во градот во тој … Continue reading »