Баба Мојсеј

Баба Мојсеј

Ана Марија Робертсон (1860-1961) родена е уште пред Линколн да ја презеде функцијата претседател на Америка. Почнува со сликарство на 78 годишна возраст, испраќајки ги своите рани дела, заедно со нејзиниот џем од малина, на панаѓур во округот Кембриџ. Џемот освоил панделка, но сликите никој не ги забележал. Таа истрајува и слика уште повеќе. До … Continue reading »
Њујоршкото метро во 1946, фотографирано од 17-годишниот Стенли Кјубрик

Њујоршкото метро во 1946, фотографирано од 17-годишниот Стенли Кјубрик

Каков бил животот во САД во 1946 година? Овие фотографии на 17-годишниот Стенли Кјубрик, ни овозможуваат мал поглед во секојдневниот живот на њујоршкото метро. Две недели во текот на 1946-та, Кјубрик работел за магазинот LOOK, фотографирајќи го секојдневието на градот.
Несекојдневни сетови на улиците во Њујорк

Несекојдневни сетови на улиците во Њујорк

Фотограф, инсталира несекојдневни сетови на улиците на Њујорк , а потоа ги остава минувачите да уживаат во нив Станува збор за тековен уметнички проект, дело на фотографот Justin Bettman и стилистот Godze Eker, по име „Улични сетови”. Дуото користи мебел кој е фрлен, или практично најден на улиците. Едиственото нешто кое го менуваат е локацијата … Continue reading »
Баскијат

Баскијат

Жан-Мишел Баскијат е роден 1960 година во Бруклин, Њујорк и е еден од првите афро-американски уметници, кој достигнува меѓународен углед во светот на уметноста. Имал кратка, но плодна кариера, исполнета со фузија на мултикултурни симболи, карактеристичен графички стил и често – темпераментен карактер. Во својот краток, но во голема мера проблематичен живот, Баскијат игра важна, историска … Continue reading »