Убавината на замрзнатите езера

Убавината на замрзнатите езера

Кога некои езера сосема ќе замрзнат, се случуваат неверојатни работи. Тие постануваат вистински уметнички дела, со импресивни формации под површината на замрзнатите слоеви. Јавач на мраз во Сибир, Русија   Замрзнато, сино мочуриште во Јапонија   Ејбрахамовото Езеро во Алберта, Канада   Езерото МекДоналд во Монтана, САД и Ејбрахамовото Езеро, Канада   Езерото Дружби на … Continue reading »
Изолирани куќи

Изолирани куќи

Веројатно сите понекогаш сакаме да побегнеме од бучавата на градот, барајќи малку мир и тишина. Ова се некои од најизолираните куќарки и колиби ширум светот. Вестманејар, Исланд Заливот на Пеги, Нова Шкотска, Канада Вулканскиот остров Уруп, Русија Калифорнија, САД Мунар, Индија Холм, Полуостровот Рејкјунес, Исланд Селцето Тројленес на Фарските острови Трабоки, Абруцо, Италија Хофскиркја, Исланд
20 Неверојатни места кои ја одбележаа 2014 година – ДЕЛ 2

20 Неверојатни места кои ја одбележаа 2014 година – ДЕЛ 2

Мумтаз Бегум – Карачи, Пакистан Повеќе од 40 години, како дел од пакистанската зоолошка градина, Мумтаз Бегум приредува вистински богатства од нејзиниот кафез. Половина-лисица, половина-жена, е всушност перформанс на изведувач, кој ја наследил оваа улога од својот татко, како еден вид мошне љубопитна семејна традиција. Своевремено станува заштитен знак на оваа зоолошка. Помалку бизарно, зар не? Супер-компјутерски центар … Continue reading »
Јапонско множење

Јапонско множење

Се чини дека Јапонците не ги користат цртичките и точките само за азбуката. Тие се дел и од јапонската математика. Можеби за да ја научиме јапонската азбука би ни било потребно многу време, но за да го научиме начинот на кој Јапонците множат, потребни ни се само две ипол минути. Погледнете како Јапонците множат.   … Continue reading »
Самисен

Самисен

Сте виделе ли некогаш јапонска гитара? Некои луѓе така го нарекуваат овој музички инструмент, иако во суштина тој е многу помал од гитарата и многу поразличен. Самисен или Шамисен (во буквален превод значи „три жици“), уште познат и како Санген, е традиционален јапонски инструмент со три жици, кој се свири со помош на трзалица наречена … Continue reading »
Географија на Јапонија

Географија на Јапонија

Знаете ли дека Јапонија може да биде многу опасно место? Три од тектонските плочи кои ја формираат земјината кора се спојуваат во нејзина непосредна близина. Истите често се придвижуваат една кон друга, предизвикувајќи земјотреси. Илјадници земјотреси ја погодуваат Јапонија секоја година. Јапонија е монархија, со најдолг континуитет меѓу монархиите кои постојат денес. Првото забележано споменување … Continue reading »
Слика: Големиот бран на Канагава

Слика: Големиот бран на Канагава

Големиот бран на Канагава, познат и како Големиот Бран, или едноставно Бран, е величествено обоен дрворез, од јапонскиот уметник Кацушика Хокусаи. Тој е еден од најпознатите примери на уметноста дрворез, објавен во Едо периодот, помеѓу 1829 година и 1833 година, како прв од авторската серија: Триесет и шест погледи на планината Фуџи. Големиот Бран, денес … Continue reading »
Хаику

Хаику

Хаику е стар начин на пишување поезија кој потекнува од Јапонија и постои до ден денес. Слично како фотографијата, хаику песните доловуваат еден момент од времето. Главната тема на песните може да биде чувство или опис. Јапонските хаику поеми обично ја опишуваат природата, додека англските хаику опишуваат и други теми. Хаику се состој од 3 … Continue reading »