Валенсија, градот на уживањето

Валенсија, градот на уживањето

Валенсија се наоѓа во источниот дел на медитеранскиот брег на Шпанија – трет град по големина, кој со своето централно јадро и интимна атмосфера е добредојден за сите туристи. За љубителите на Шпанија и нејзината култура, можеби неприфатлива вест е дека Валенсија ги нема оние уникатни атракции кои можат да се видат како во случајот со Барселона, … Continue reading »
20 Неверојатни места кои ја одбележаа 2014 година – ДЕЛ 2

20 Неверојатни места кои ја одбележаа 2014 година – ДЕЛ 2

Мумтаз Бегум – Карачи, Пакистан Повеќе од 40 години, како дел од пакистанската зоолошка градина, Мумтаз Бегум приредува вистински богатства од нејзиниот кафез. Половина-лисица, половина-жена, е всушност перформанс на изведувач, кој ја наследил оваа улога од својот татко, како еден вид мошне љубопитна семејна традиција. Своевремено станува заштитен знак на оваа зоолошка. Помалку бизарно, зар не? Супер-компјутерски центар … Continue reading »
Мексикаски модернизам

Мексикаски модернизам

Мексикаски модернизам – претставува еден вид уметнички молотов коктел каде видлив е спојот на надреализмот, соц-реализмот и таканаречениот, примитивизам на традиционалниот мексикански мурал кој се практикувал во почетокот и средината на ХХ век во Мексико. Немаштијата, маката и борбата биле чести теми за уметноста од овој период, а особено бунтот против шпанското колонијално владеење. Со цел … Continue reading »