Крампус

Крампус

Сите сме запознаени со приказната за Дедо Мраз – веселиот белoбрад  дедо со магичен ирвас со црвен нос Рудолф,  но што знаете за Крампус? Според европскиот фолклор, уште во 1600-тите години, Крампус е опишан како темен и влакнест ѕвер со големи рогови на главата, испакнати очи и шилести уши, а  наместо јазик имал камшик со … Continue reading »
Кракен

Кракен

Доколку сретнете пирати, прашајте ги за нивните вчудоневидувачки приказни кои предизвикуваат студ во коските. Пловењето по океаните може да биде мошне опасно, почнувајќи од ураганите и огромните, цунами бранови. Но, кога зборуваме за пиратите, постојано постои опасност од напади од огромни водни чудовишта! Постојат голем број легенди кои пиратите ги посочуваат како потврда за стравот … Continue reading »