Восхитувачки фотографии од вулканска ерупција во Чиле

Восхитувачки фотографии од вулканска ерупција во Чиле

Чилеанскиот фотограф Франциско Нигрони (Francisco Negroni) ја „улови“ со својот објектив спектакуларната вулканска ерупција во Чиле. Огромни димни облаци ги опколуваат огнените јазици на вулканот, искри, молњи, татнежи. Бран од облаци пепел испреплетен со пајакова мрежа од вулканско осветлување. Фотографиите наликуваат на сцени од некој филм со специјални ефекти, но во во суштина се работи … Continue reading »
Велигденски острови

Велигденски острови

Сигурно сте посакале да одите на крстарење на некој далечен остров? Ако е така, тогаш запловете длабоко во својата фантазија кон полинезискиот остров кој се наоѓа на југоисточниот Пацифик. Народното име на островот е Рапа Нуи. Името „Велигденски Остров” потекнува од холандскиот истражувач Јакоб Рогевен, кој е всушност и неговиот прв европски посетител. Тој за … Continue reading »