„Етничките идентитети и јавниот простор во поделениот град“ – предавање на Ана Ацеска

„Етничките идентитети и јавниот простор во поделениот град“ – предавање на Ана Ацеска

На 14 јануари 2015, со почеток од 19 часот, во ГЕМ Клубот во Старата чаршија, Ана Ацеска ќе одржи предавање на тема „Етничките идентитети и јавниот простор во поделениот град: Мостар, Босна и Херцеговина“. Настанот е во организација на Центарот за истражување на национализмот и културата – ЦИНИК. Оттаму велат: Врз основа на серија на … Continue reading »
„Опасности од компензација“ – предавање на Фабио Матиоли

„Опасности од компензација“ – предавање на Фабио Матиоли

Четврток, 22 мај 2014 со почеток во 20 часот, во бифето Галерија 7 во Старата скопска чаршија ќе се одржи предавање на Фабио Матиоли, на тема „Опасности од компензација“. Настанот е во организација на ЦИНИК – Центар за истражување на национализмот и културата . Како е возможно земјата која е рангирана како една од најсиромашните во … Continue reading »
ЦИНИК – Дискусија за антинационализмот на балканот

ЦИНИК – Дискусија за антинационализмот на балканот

На 01. 02.2014 (сабота), со почеток од 18.00 часот, во кафе Менада, во Старата скопска чаршија ќе се одржи дискусија на тема „Антинационализмот на Балканот: теорија и практика“, во организација на ЦИНИК – центар за истражување на национализмот и културата. На настанот ќе земат учество: Чавдар Маринов, историчар и научен соработник во реномираната Ecole Française d’Athénes, автор … Continue reading »