Вовед во келтската астрономија

Вовед во келтската астрономија

Истражувањата на пренесуваните знаења од областа на математиката и астрономијата се меѓу најбитните средства за формирање и постигнување културни нивоа од древните цивилизации. Во келтската култура постоела тенденција кон концетрирање на знаењето во рамки на една ограничена класа – Друидите. Тие усно пренесувале голем број мнемонични правила на своите ученици, во текот на нивната долгогодишната … Continue reading »
Историја на Маите

Историја на Маите

Дали знаете дека всушност никому не му се познати причините за колапсот на цивилизацијата на Маите? Маите се едни од најцивилизираните домородски народи кои живееле на полуостровот Јукатан во Мексико, Хондурас, Ел Салавадор и Гватемала. Голем дел од цивилизацијата на Маите била уништена со доаѓањето на освојувачите во почетокот на XVI век., а нивните моќни … Continue reading »
Каде се наоѓа областа „Плодната полумесечина“?

Каде се наоѓа областа „Плодната полумесечина“?

Дали некогаш сте се восхитувале на древните цивилизации? Од каде започнала првата цивилизација? Сте се запрашале ли каков бил животот пред илјадници години? Доколку некогаш сте ја проучувале древната историја, веројатно сте чуле за местото наречено Месопотамија? Месопотамија, што во превод означува „земја помеѓу две реки“, се нарекувале областите меѓу реките Тигар и Еуфрат. Месопотамија … Continue reading »