Од кога постои куглањето?

Од кога постои куглањето?

Најверојатно една од првите игри за која се досетил човекот, било тркалањето на некаков округлест предмет, со цел да се турнат повеќе други предмети кои стоеле на спротивниот крај. Во една детска гробница од стариот Египет, од пред 7000 години, пронајден е прибор кој се користел за играње на некаква игра, многу слична на денешното … Continue reading »
Судоку сложувалка

Судоку сложувалка

Сложувалките се омилено хоби на луѓе од сите возрасти. Некои луѓе со нетрпение чекаат да ги отворат дневните весници и да ги решаваат крстозборките за време на појадокот. Една од најпопуларните сложувалки на денешницата се вика Судоку. Судоку е сложувалка која се состои од 81 поле. Оваа логичка игра е во облик на квадратна решетка. … Continue reading »
Морско стакло

Морско стакло

Сигурно некогаш сте пронашле измазнети шарени стакленца на брегот на морето. Верувате ли дека можеби морето ги зема нашите отпадоци и ги претвара во нешто убаво? Морските стакленца можеме да ги пронајдеме покрај океаните, морињата, заливите и покрај големите реки и езера. Тие се нарекуваат и „морски бисери“, „солзи на сирена“ или морски накит. Морските … Continue reading »