Средновековна музика

Средновековна музика

Дали некогаш сте чуле за Адам Сен-Викторски, плодотворниот поет и композитор на латински химни и секвенци? За Папата Григур I? За Хилдегард Бигенска, германска бенедиктинска игуменија, писателка, композиторка, филозоф, христијански мистик и визионер? За Ноткер, бенедиктинскиот монах од Опатијата Сент Гален во Швајцарија, денес познат како еден од најпознатите музичари, писатели и поети од неговото време? За Хукбалд или … Continue reading »
Келтска музика

Келтска музика

Келтите имале посебна култура, прикажана преку нивните софистицирани уметнички дела. Музиката претставувала оригинален составен дел од оваа европска култура, но голем дел од нејзините карактеристики се изгубени за нас. Заклучоците за музичката култура на Келтите, првенствено се потпирале на римските и старогрчки извори, како и на археолошките наоди и толкувања, вклучувајќи ја реконструкцијата на древните … Continue reading »
Сирена

Сирена

Во грчката митологија, сирените биле убави и опасни суштества, прикажани како фатални жени, кои со својата маѓепсувачка музика и неодолив глас ги примамувале морнарите да пловат кон карпестите брегови на нивниот остров и да доживеат бродолом. Овие мистериозни нимфи, римските поети ги преставиле како жители на некои мали острови, наречени  Карпи на Сирените. Местата каде се верувало дека живеат сирените … Continue reading »