Уметник од Франција ги претвора секојдневните предмети во забавни карактери

Уметник од Франција ги претвора секојдневните предмети во забавни карактери

Со креативно око, случајниот набљудувач може да забележи карактери и лица во секојдневните предмети околу себе. Францускиот уметник Gilbert Legrand оди чекор понатаму, сликајќи ги и модицифирајќи ги инаку здодевните предмети, преобразувајќи ги во симпатични карактери и давајќи им нов живот. Legrand и допушта на својата имагинација да дивее, сликајќи сосема мали детали на секојдневните објекти, … Continue reading »
Клод Моне

Клод Моне

Оскар Клод Моне е роден 1840 година и до ден денес е еден од најпознатите француски уметници. Тој бил клучна фигура во имресионистичкото движење, кое го трансформира француското сликарство, во втората половина на XIX век. Моне е еден од најдоследните и најплодните уметници кои ја применувале филозофијата на движењето за изразување на своите перцепции пред природата, односно … Continue reading »