Густав Курбе

Густав Курбе

Ако во првата половина на XIX век преовладува романтизмот, веќе во втората половина од векот, естетиката на реализмот е онаа која доминира, а се задржува и во почетокот од следниот век. Промената се случила доста нагло и народот, кој се навикнал на пријатниот романтичарски стил, бил збунет и заплашен од новиот правец кој имал за цел … Continue reading »
Japonisme

Japonisme

Japonisme - француски термин, скован кон крајот на XIX век, со цел да го опише лудилото на западот кон јапонската уметност Повторното отворање на јапонските пристаништа кон западот во 1835 година,  значело голем увозен бран кон европските пристанишни центри. На врвот на бранот се наоѓале дрворези од големите мајстори на јапонската укијо школа, кои го … Continue reading »
9-те водачи на Викинзите

9-те водачи на Викинзите

Периодот на Викинзите, од доцниот VII до XI век, создава пионерски истражувачи, како Ерик Црвениот – основачот на првата нордиска населба на Гренланд, заедно со моќни кралеви како Кнут Големиот, кој владел со огромна империја во северна Европа. Дознајте повеќе за фасинантните Нордијци: Рурик: Славниот водач Рурик бил водач на Викинзите, кој во 862 година, … Continue reading »
20 Неверојатни места кои ја одбележаа 2014 година – ДЕЛ 2

20 Неверојатни места кои ја одбележаа 2014 година – ДЕЛ 2

Мумтаз Бегум – Карачи, Пакистан Повеќе од 40 години, како дел од пакистанската зоолошка градина, Мумтаз Бегум приредува вистински богатства од нејзиниот кафез. Половина-лисица, половина-жена, е всушност перформанс на изведувач, кој ја наследил оваа улога од својот татко, како еден вид мошне љубопитна семејна традиција. Своевремено станува заштитен знак на оваа зоолошка. Помалку бизарно, зар не? Супер-компјутерски центар … Continue reading »
Ренесансната приказна на Колмар

Ренесансната приказна на Колмар

Сте помислиле ли некогаш дека Париз и југот на Франција не е се што оваа земја има да им понуди на туристите. Ајде овој пат да заминеме на едно помалку чуено место, некаде на границата со Германија и Швајцарија, каде ренесансата е стил на живеење, а виното е благородниот напиток кој се служи и пие … Continue reading »
Клод Моне

Клод Моне

Оскар Клод Моне е роден 1840 година и до ден денес е еден од најпознатите француски уметници. Тој бил клучна фигура во имресионистичкото движење, кое го трансформира француското сликарство, во втората половина на XIX век. Моне е еден од најдоследните и најплодните уметници кои ја применувале филозофијата на движењето за изразување на своите перцепции пред природата, односно … Continue reading »
Тенок пресек на Citroën DS, од легендарниот Габриел Ороско

Тенок пресек на Citroën DS, од легендарниот Габриел Ороско

Citroën DS – автомобил произведен и продаван од француската компанија Citroën, од 1955 до 1975 година. Стилизиран од италијанскиот скулптор и индустриски дизајнер Фламинио Бертони и францускиот инженер по аеронаутика, Андре Лефевре, DS-от беше познат по аеродинамичкиот дизајн и иновативната технологија. Можеби е старо, но концептуалното уметничко дело на мексиканскиот уметник Габриел Ороско, кој во … Continue reading »