ПРОЕКТ: „ПРЕД ДА ИСЧЕЗНАТ“ – ДА ГИ ВИДИМЕ, РАЗБЕРЕМЕ И ЗАПОМНИМЕ ПЛЕМИЊАТА ВО ИСЧЕЗНУВАЊЕ

ПРОЕКТ: „ПРЕД ДА ИСЧЕЗНАТ“ – ДА ГИ ВИДИМЕ, РАЗБЕРЕМЕ И ЗАПОМНИМЕ ПЛЕМИЊАТА ВО ИСЧЕЗНУВАЊЕ

Џими Нелсон (Jimmy Nelson) роден 1967 година, во Севаноукс, Кент, започна да работи како фотограф во 1987 година. Откако помина 10 години во езуитскиот интернат во северниот дел на Англија, замина сосем сам да пропатува по целата должина на Тибет, пешачејќи. Патувањето траеше една година и по неговото враќање, на огромно задоволство ширум светот, беше … Continue reading »
Мен Реј

Мен Реј

Мен Реј (Man Ray) - уметник, фотограф, скулптор, илустратор, режисер, изумител, филозоф, дадаист, надреалист. Роден е во Филаделфија, како Емануел Руднитски (Emmanuel Rudnitsky), во семејство на руски имигранти со еврејско потекло, но израснал во Бруклин, Њујорк. Од рана возраст покажувал афинитети кон уметност, а по завршување на средното училиште, студирал цртање заедно со Роберт Хенри (Robert … Continue reading »
Документарна фотографија

Документарна фотографија

Документарната фотографија е експериментална и користи најсовремена технологија, или пак примитивни апарати кои нé доведуваат до границите, а понекогаш и до пречекорување на границите. Се создаваат голем број комбинации, како фотографски записи фотографирани на традицонален начин, графики на амате хартија направени со компјутерски вшприцувања на мастило, или пак фотографии направени со дигитални апарати, пренесувани во … Continue reading »
Кога природата е уметник

Кога природата е уметник

Уметникот и фотограф Daniel Kukla креираше еден несекојдневен, а навидум сосема обичен уметнички проект, едноставно насловен „Работ“ (анг. “The Edge”). Уметничките слики кои изгледаат како реалистични пејсажи се всушност рефлексија на огледало поставувано во срцето на калифорнискиот национален парк Joshua Tree. За да го наслика уникатниот состав на земјишни терени, Даниел Кукла понел со себе … Continue reading »
Субкултурите низ објективот на Сикорски

Субкултурите низ објективот на Сикорски

Најновиот проект на полскиот фотограф Шимон Сикорски (Szymon Sikorski)  го третира човековиот стремеж за совршенство, низ призмата на модните белези на субкултурите. Еве што вели Сикорски за проектот: Моето поле на интереси се фокусира на човечкото тело како субјект и објект во денешната популарна култура. Комерцијалниот свет поттикнува и провоцира кон рефлексија на проблемот на … Continue reading »
Лет со балон, Мајанмар

Лет со балон, Мајанмар

Фотографија на Дима Чартов За фотографот Дима Чартов, да се види Баган од воздушен балон е нешто што секој љубител на древни градови мора да го стори. „Локацијата е идеална за фотографирање: речниот брег, рамницата и планините на хоризонтот“, вели Чартов. „Но, главната глетка се илјадниците храмови, пагоди и ступи“. Чартов вели дека летот со … Continue reading »
Внатрешност на фотоапаратот

Внатрешност на фотоапаратот

Фотоапаратот е во суштина кутија заштитена од светлина, која на едниот крај има дупка, односно леќа. Отворената леќа дозволува светлината да влезе и да осветли дел од филмот (хартија чувствителна на светлина) кој се наоѓа во фотоапаратот. На тој начин се создава фотографијата. Најбитни делови на фотоапаратот се леќата, затворачот и блендата. Светлината која го осветлува … Continue reading »