Танчерите меѓу нас

Танчерите меѓу нас

Прослава на Радоста во Секојдневието Автор: Jordan Matter Мистеријата на движењето на телото. Восхитот да се присуствува на нешто што се чини невозможно. Искрениот, радосен оптимизам на сето тоа. „Танчерите меѓу нас“ ни претставува возбудливи фотографии од танчерски скокови, вртења и поткревања, низ секојдневната средина: на плажа, покрај градежни објекти, во библиотека, во ресторан, во … Continue reading »
Лет со балон, Мајанмар

Лет со балон, Мајанмар

Фотографија на Дима Чартов За фотографот Дима Чартов, да се види Баган од воздушен балон е нешто што секој љубител на древни градови мора да го стори. „Локацијата е идеална за фотографирање: речниот брег, рамницата и планините на хоризонтот“, вели Чартов. „Но, главната глетка се илјадниците храмови, пагоди и ступи“. Чартов вели дека летот со … Continue reading »
На кој принцип работи Полароидната камера

На кој принцип работи Полароидната камера

Знаете ли кој го измисли Полароидот? Сте чуле ли некогаш за Edwin Herbert Land? Знаете ли дека тој всушност почнал да размислува за фотоапарат кој ќе продуцира фотографии за многу кратко време, откако неговата малечка ќеркичка, играјќи си во паркот, го запрашала татка си зошто не може веднаш да ги види фотографиите кои тој ги … Continue reading »
Фотографско помнење

Фотографско помнење

Дали понекогаш сте посакале да имате подобро помнење? Дали некогаш сте стасале до последните прашања од тестот, но не сте можеле да се сетите на одговорите? Во вакви моменти, сигурно сте посакале да ја замислите страницата од таа лекција во учебникот, како фотографија во вашето сеќавање. Некои луѓе тврдат дека поседуваат фотографско помнење. Тоа значи … Continue reading »
Внатрешност на фотоапаратот

Внатрешност на фотоапаратот

Фотоапаратот е во суштина кутија заштитена од светлина, која на едниот крај има дупка, односно леќа. Отворената леќа дозволува светлината да влезе и да осветли дел од филмот (хартија чувствителна на светлина) кој се наоѓа во фотоапаратот. На тој начин се создава фотографијата. Најбитни делови на фотоапаратот се леќата, затворачот и блендата. Светлината која го осветлува … Continue reading »
Фотографија

Фотографија

Знаете ли дека во светот, секој ден се фотографираат повеќе од два милиони фотографии? Фотографијата е медиум, добиен преку дејство на светлината на површина која е чувствителна на светлост. Фотографијата постои во дигитален и физички облик: на хартија, стакло, лим и слично. Терминот „фотографија“ го користиме и за означување на уметничка дисциплина и технички активности. Зборот … Continue reading »