Акробатски танцувач и распрснат прав, замрзнати во времето…

Акробатски танцувач и распрснат прав, замрзнати во времето…

Одвреме-навреме, се случува да се воодушевиме од некоја рекламна кампања направена како вистинско уметничко дело. Таков е случајот со кампањата за Friesland Campina, сработена од Norvell Jefferson, каде акробатска танчерка и распрснат прав, се замрзнати во времето. Гранулите прав формираат волшебни облици околу телото на танцувачот. Сето ова е речиси совршено доловено од фотографот Jeffrey … Continue reading »
Најстарите и највеличествени дрвја во светот

Најстарите и највеличествени дрвја во светот

Прекрасните фотографии на Beth Moon ја доловуваат моќта и мистичноста на некои од најстарите дрвја во светот. Овие древни чувари на шумите се вбројуваат меѓу најстарите живи битија на планетата. Авторката вели дека во основа се придржува на три критериуми при изборот на дрвјата: староста, грандиозната големина и знаменитата историја на дрвото. Локациите ги истражува преку … Continue reading »
Камуфлажа, Автопортрети

Камуфлажа, Автопортрети

„Somewear’’ се серија на автопортрети кои се борат со идејата на идентитетот, создадени од аргентинската модна фотографка Lucia Fainzilber.  За да ја креира оваа чудесна камуфлирана уметност, таа се фотографира себеси облечена во парчиња кои се совпаѓаат со боите и дезените на позадината. Дали облеката е нешто што го користиме за да се скриеме зад … Continue reading »
Фотографија на денот: Тоскана

Фотографија на денот: Тоскана

Тоскана е регион во централна Италија, се протега на неверојатни 23.000 квадратни километри и има популација од 3.8 милиони жители. Главен град е Фиренца, кој се смета за родно место на ренесансата и домаќин на многу влијателни личности од областа на историјата, уметноста и науката. Уживајте во погледот на лозови насади, долж овалните ридови прекриени со … Continue reading »
Несекојдневни сетови на улиците во Њујорк

Несекојдневни сетови на улиците во Њујорк

Фотограф, инсталира несекојдневни сетови на улиците на Њујорк , а потоа ги остава минувачите да уживаат во нив Станува збор за тековен уметнички проект, дело на фотографот Justin Bettman и стилистот Godze Eker, по име „Улични сетови”. Дуото користи мебел кој е фрлен, или практично најден на улиците. Едиственото нешто кое го менуваат е локацијата … Continue reading »
Музички инструменти фотографирани од внатрешноста

Музички инструменти фотографирани од внатрешноста

Велат дека убавината доаѓа од внатре, а се чини дека кога е во прашање музиката, тоа може и буквално да се протолкува – повеќето звуци во музиката се создаваат во внатрешноста на инструментите. Вака Björn Ewers и Mona Sibai ја објаснуваат идејата за промотивните постери изработени за потребите на Берлинскиот Филхармониски Оркестар (герм. Berliner Philharmoniker). … Continue reading »
Кога големите градови ќе ги изгаснат светлата

Кога големите градови ќе ги изгаснат светлата

Фотографот Thierry Cohen, роден 1963 год., професионално се занимава со фотографија од 1985, а кон крајот на 80-тите станува пионер во примената на дигиталната технологија. Неговиот проект од 2008 наречен „Бинарни Деца“ го третира прашањето на иднината на новите генерации, неминовно соочени со неверојатно брзиот развој на дигиталната технологија. Серијата фотографии го разгледува прашањето од … Continue reading »
Родниот крај на браќата Грим – Килијан Шонбергер

Родниот крај на браќата Грим – Килијан Шонбергер

Си бил еднаш еден фотограф по име Килиан Шонбергер и иако не е лик од нашите омилени бајки и приказни, неговите мошне реалистични фотографии предат вонземски фантазии. Работејќи во Келн, Германија, сопствениот двор на овој фотограф и останатата околина, му послужиле како извор за неговата фото серија „Родниот крај на браќата Грим“, снимајќи ги шумските … Continue reading »
Прекрасни сијамски борци

Прекрасни сијамски борци

Фотографот Визарут Анкатаванич, подолг период се обидувал да го прошири својот делотворен круг, преку продажба на фотографиите на интернет продавниците. Размислувајќи за нови теми, модели и предмети за фотографирање, решението го пронашол непосредно пред својата куќа – неговите риби миленици! Со својот D800 фото апарат и со 105mm f/2.8 макро објективи, започнал со работа. Како … Continue reading »
Восхитувачки фотографии од вулканска ерупција во Чиле

Восхитувачки фотографии од вулканска ерупција во Чиле

Чилеанскиот фотограф Франциско Нигрони (Francisco Negroni) ја „улови“ со својот објектив спектакуларната вулканска ерупција во Чиле. Огромни димни облаци ги опколуваат огнените јазици на вулканот, искри, молњи, татнежи. Бран од облаци пепел испреплетен со пајакова мрежа од вулканско осветлување. Фотографиите наликуваат на сцени од некој филм со специјални ефекти, но во во суштина се работи … Continue reading »