Документарна фотографија

Документарна фотографија

Документарната фотографија е експериментална и користи најсовремена технологија, или пак примитивни апарати кои нé доведуваат до границите, а понекогаш и до пречекорување на границите. Се создаваат голем број комбинации, како фотографски записи фотографирани на традицонален начин, графики на амате хартија направени со компјутерски вшприцувања на мастило, или пак фотографии направени со дигитални апарати, пренесувани во … Continue reading »
Њујоршкото метро во 1946, фотографирано од 17-годишниот Стенли Кјубрик

Њујоршкото метро во 1946, фотографирано од 17-годишниот Стенли Кјубрик

Каков бил животот во САД во 1946 година? Овие фотографии на 17-годишниот Стенли Кјубрик, ни овозможуваат мал поглед во секојдневниот живот на њујоршкото метро. Две недели во текот на 1946-та, Кјубрик работел за магазинот LOOK, фотографирајќи го секојдневието на градот.
Маврово – фото галерија

Маврово – фото галерија

Маврово…Ова парче земја, на само 107 км одалеченост од Скопје, низ годините станува едно мирно катче каде Скопјани и жителите на околните градови, доаѓаат да одморат глава. Импресиите се подеднакви на кој и да застанал тука – извонредни. Сите велат дека природата е нескротлива, ненаметлива и единствена.   Фотографии: Радмила Бошкова