Скулптури целосно направени од дрвени боици

Скулптури целосно направени од дрвени боици

Вообичаено, моливите и дрвените боички се користат за пишување и цртање. Но, Jennifer Maestre ги користи за да создаде несекојдневни уметнички дела. Еве што вели таа за својата уметност: Моите скулптури оригинално беа инспирирани од формата на морските ежови. Боцките на ежовите, толку опасни, а сепак убави, служат како експлицитно предупредување за контактот. Примамливата текстура на боцките … Continue reading »
Дали нaшиот срцев орган е во форма на срце?

Дали нaшиот срцев орган е во форма на срце?

Традиционалната форма на срцето не е многу слична со нашиот срцев орган. Некои веруваат дека традиционалниот облик на срце наликува на срцето на кравата, но дури и таа сличност не е многу голема.  Други веруваат дека традиционалниот облик на срцето потекнува од обликот на семето од растението силфиум (silphium). Ова скапоцено растение се користело како лек против кашлица и за разни болки, … Continue reading »