Волкот од Волстрит

Волкот од Волстрит

Оригинален наслов: The Wolf of Wall Street (2013) Жанр: Биографија | Крими | Драма 15 ноември 2013 (САД) Режија: Martin Scorsese Улоги: Leonardo DiCaprio, Matthew McConaughey, and Jonah Hill Дејствие Во филмот „Воклот од Волстрит“, Leonardo DiCaprio го игра Белфорт, берзански бокер од Лонг Ајленд, кој одлежал 20 години во затвор за одбивање на соработка во масовен случај на … Continue reading »
Кралството на изгревот на месечината

Кралството на изгревот на месечината

Оригинален наслов: Moonrise Kingdom Жанр: Комедија | Драма | Романса 94 мин, 29 јуни 2012 (САД) Режија: Wes Anderson Улоги:  Jared Gilman, Kara Hayward, Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Frances McDormand, Tilda Swinton, Jason Schwartzman Дејствие Во 1960-тите години, на еден остров во близина на новоанглиското крајбрежје, едно момче и девојче се заљубуваат и одлучуваат заедно … Continue reading »
Хобитот: Пустошењето на Смауг

Хобитот: Пустошењето на Смауг

Оригинален наслов: The Hobbit: The Desolation of Smaug  (2013) Авантура | Фантазија 13 декември 2013 (САД) Режија: Peter Jackson Улоги:  Ian McKellen, Martin Freeman, Richard Armitage, Cate Blanchett, Christopher Lee, Benedict Cumberbatch, Lee Pace, Hugo Weaving, Sylvester McCoy, Luke Evans, Orlando Bloom, Evangeline Lilly Дејствие На самиот почеток од „Хобит: Пустошењето на Смауг“, Билбо Багинс, кој во „неочекуваното патување“ ги покажа своите способности како млад, надежен … Continue reading »
Соба со пијано

Соба со пијано

Исцрпена хотелска соба, гостите кои престојуваат во неа, слугинка и пијано. Живтот започнува, живтот завршува и животот засекогаш се променува во собата со пијано. Годинешното издание на 34-тиот Интернационалниот Фестивал на Филмска Камера – „Браќа Манаки“, беше отворено на 14ти септември со уште една премиера на македонски филм, „Соба со пијано“. „Соба со пијано“ е вториот игран … Continue reading »
Филм

Филм

Дали сте знаеле дека најдолгиот филм, снимен во 1987 година од режисерот Џ.Х. Тимис, трае цели 85 часа? Филмот е културнa форма позната како седмата уметност. Оваа уметност користи движечки слики и звук, со цел да ги раскаже своите приказни. Кинематографијата е мошне профитабилна индустрија која произведува, продава и прикажува филмови ширум целиот свет. Актерите … Continue reading »
Внатрешност на фотоапаратот

Внатрешност на фотоапаратот

Фотоапаратот е во суштина кутија заштитена од светлина, која на едниот крај има дупка, односно леќа. Отворената леќа дозволува светлината да влезе и да осветли дел од филмот (хартија чувствителна на светлина) кој се наоѓа во фотоапаратот. На тој начин се создава фотографијата. Најбитни делови на фотоапаратот се леќата, затворачот и блендата. Светлината која го осветлува … Continue reading »