Оригиналната филмска музика во „Обликот на Водата“

Оригиналната филмска музика во „Обликот на Водата“

Училишниот оркестар тивко ги штима инструментите во музичкиот хол во подготовки за изведба на музиката од филмот „Обликот на водата“ (The Shape of Water) од композиторот Александар Десплат. Кога Александар Десплат создава музка која потсетува на „олд-скул“ композиција, ги местиме шаторите, седнуваме и слушаме. Тоа е звукот кој го сакаме откако прв пат сме чуле … Continue reading »
Wardruna – Музиката на Викинзите

Wardruna – Музиката на Викинзите

Некогаш постоеше време, назад во 80-тите и 90-тите години, кога радио станиците и музичките канали, беа одлични информатори за откривање на нова музика. Денес, чест на исклучоци, нештата се малку изместени. Затоа се почесто, своите омилени уметници ги запознаваме преку филмот односно филмската музика. Таков е случајот и со Wardruna, норвешки музички проект, создаден од … Continue reading »
Филмска музика: Маршот на Јавачите

Филмска музика: Маршот на Јавачите

Оригинален насов: The Raiders March (Indiana Jones) Филмска музика : Главна музичка тема Изведувач: John Williams „Маршот на јавачите“, главната музичка тема на филмовите за Индијана Џонс, е всушност составена од две оригинални композиции, отсвирена на пијано од композиторот John Williams. На изведбата на композициите, Williams го поканил Steven Spielberg, кој ја дал идејата двете да … Continue reading »