Архимедовиот закон

Архимедовиот закон

Архимед бил математичар, физичар и пронаоѓач кој живеел во античката грчка колонија Сиракуза, на островот Сицилија, во периодот од 287 до 212 година п.н.е. Тогашниот крал на Сиракуза, Хијерон, еден ден побарал од Архимед да му каже дали во златната кралска круна има и сребро. Архимед долго време го мачел овој проблем. Едно попладне, влегувајќи … Continue reading »
Космологија

Космологија

Дали знаете дека космологијата има допирни точки со физиката, филозофијата, па дури и со теологијата? Таа се труди да објасни зошто универзумот е онаков каков што е. Митовите за содавањето кај старите народи се пример за античка космологија. Денешната космологија е цврсто основана на сите познати закони на физиката. Космологијата е гранка на астрономијата која … Continue reading »
Нобелова награда

Нобелова награда

Нобелова награда се доделува на луѓе, или организации, кои постигнале извонредни иновации и кои измислиле револуционерни техники и направи, остварувајќи огромен придонес за општеството. Нобеловата награда е награда што ја основал пронаоѓачот на динамитот, шведскиот физичар Алфред Нобел (1833 – 1896). Таа се доделува за најголемите достигнувања во областа на физиката, хемијата, медицината, книжевноста, мирот … Continue reading »
Може ли гласот да скрши стакло?

Може ли гласот да скрши стакло?

Дали некогаш, на некој анимиран филм, сте забележале како оперска пејачка може да скрши стаклена чаша, со моќта на својот глас? Но, дали луѓето навистина можат тоа да го направат? Одговорот би можел да ве изненади, бидејќи науката вели – да! Законите на физиката велат дека секое парче стакло, односно секоја материја на Земјата, има … Continue reading »