Хнефатафл – викиншки шах

Хнефатафл – викиншки шах

Игрите tafl припаѓаат на семејството древни германски и келтски стратегии, стари 1500 години, кои претставуваат варијација на рана скандинавска игра, наречена Хнефатафл (игра на кралот). Основи на Хнефатафл. За играта e потребна табла со квадратни полиња (мошне сличнa на шах) и две армии, нееднакви по број. Иако големината на таблата за играње и бројот на пиони може … Continue reading »
Шаховските фигури – Оживеани!

Шаховските фигури – Оживеани!

Пронаоѓањето на шахот, една од најголемите стратешки игри во светот, во разни периоди се препишувало на разни народи. Терминот „шах-мат“, започнал како фраза на Персијанците – „ shāh māt “, што всушност значело „Кралот е беспомошен“. Италијанскиот фотограф Франческо Ридолфи, решил да ги оживее шаховските фигури. Во својата исклучетелно имагинативна сесија на „Шаховски Портрети“, Ридолфи ја покажува … Continue reading »
Постои ли разлика меѓу древната и средновековна келтска уметност?

Постои ли разлика меѓу древната и средновековна келтска уметност?

Денес, кога многумина ќе помислат на келтска уметност, она што всушност го имаат на ум е средновековна Ирска и уметноста на племето Пикти. Таа уметност има релативно мала поврзаност со древните Келти. Веќе многу лесно може да се сретнеме со литература која ни нуди разни методи за составување на она што се нарекува келтска уметност. Но, … Continue reading »
Како настанал шахот?

Како настанал шахот?

Знаете ли дека според некои докази, игра слична на шахот се играла уште пред 5000 години? Шахот е спортска стратешка игра за двајца играчи. Се нарекува уште и “Кралска игра” и веројатно е една од најстарите игри за кои се знае дека постоеле. Познато е дека името на играта потекнува од персискиот збор шах, што … Continue reading »
Соѕвездија

Соѕвездија

Соѕвездија се групи ѕвезди поврзани со замислени линии, кои создаваат имагинарни ликови на небесниот свод. Соѕвездијата биле откривани и пред 6000 години, во периодот кога луѓето започнувале да се занимаваат со земјодество. За што ли служат соѕвездијата? Во идеални услови е возможно да забележиме од 1000 до 1500 ѕвезди, без никакви оптички помагала. Без поделба … Continue reading »