Зошто снегулките имаат шест краци?

Зошто снегулките имаат шест краци?

Снегот е само замрзната вода. Па зошто тогаш не наликува на лед? Во секоја снегулка има голем број ледени кристали, па одбивањето на светлината од нивната површина прави снегулките да изгледаат бели. Снегот се создава кога во атмосферата замрзнува водената пареа. Тогаш настануваат мали, минијатурни кристали, бистри и провидни, невидливи со голо око. Со оглед … Continue reading »
Таинствената сфинга

Таинствената сфинга

Голема, грандиозна сфинга стражари во египетските пустини, на околу 10 километри оддалеченост од Каиро. Сфингата е чувар на три големи пирамиди во Гиза. Ова огромно чудовиште, со глава на човек и тело од лав кое лежи со пружени шепи, е изработено од камен. Телото на сфингата е грубо извајано, додека главата е детално обработена. Очите … Continue reading »