Чешки Крумлов

Чешки Крумлов

Големите градови, несомнено се сон за сите љубители на патувањата, но малите, оние непознатите и најшармантните, се веројатно повеќе за оние сонувачите. Оние кои мечтаат за мали нешта, за места кои се потешко достапни, ќе не разберат зошто денес решивме во кратки црти да пишуваме баш за градчето Чешки Крумлов. Dario Marianelli: Arrival To Netherfield … Continue reading »
Мистични комунистички споменици

Мистични комунистички споменици

Територијата на поранешна Југославија е преплавена со споменици изградени во духот на повоеното единство, но сепак подобро се познати по својата футуристичка естетика. Многумина ги опишуваат спомениците како дел од некој научно фантастичен филм. Холандскиот фотограф Јан Кемпенаерс поинал три години во овековечување на овие извишени и импонзантни скулптури, за својата фотографска серија по име … Continue reading »
Bonne nuit Bruxelles!

Bonne nuit Bruxelles!

о обид да ве мотивираме за несекојдневни дестинации кои нималку не звучат туристички, да ви раскажеме за нашата екскурзија во Брисел, главниот град на Европа. Иако звучи како град-држава, доволен сам на себе, воздржан и ладен, со сите институции и дипломатски претставништва, само неколку блока подалеку одовде Брисел го отвара срцето за вас. Бриел е всушност … Continue reading »
Кое е најдлабокото езеро во светот?

Кое е најдлабокото езеро во светот?

Знаете ли кое е најдлабокото, најволуменозното, најстарото и најчистото езеро во светот? Знаете ли дека повеќе од две третини од растителниот и животинскиот свет во тоа езеро се всушност ендемични видови? Бајкалското езеро, уште познато како “Сибирскиот бисер”, се наоѓа во источниот дел на азиска Русија, поточно во јужниот дел на Сибирскиот регион. Тоа е … Continue reading »