Aфрикански влијанија во модерната уметност

Aфрикански влијанија во модерната уметност

За време на раните 1900-ти години, естетиката на традиционалната африканска скулптура станува моќно влијателна меѓу европските уметници, кои ја формираат аванградата во развојот на современата уметност. Во Франција, Анри Матиз, Пабло Пикасо и нивните пријатели од париската школа, ги мешаат високо стилизианиот третман на човечката фигура од африканските скулптури, со сликарските стилови добиени од пост-импресионистичките дела … Continue reading »
Баскијат

Баскијат

Жан-Мишел Баскијат е роден 1960 година во Бруклин, Њујорк и е еден од првите афро-американски уметници, кој достигнува меѓународен углед во светот на уметноста. Имал кратка, но плодна кариера, исполнета со фузија на мултикултурни симболи, карактеристичен графички стил и често – темпераментен карактер. Во својот краток, но во голема мера проблематичен живот, Баскијат игра важна, историска … Continue reading »
Дел инженерство, Дел накит, Дел Скулптура: кинетичките крилја на Дaно Јун копнеат да летаат

Дел инженерство, Дел накит, Дел Скулптура: кинетичките крилја на Дaно Јун копнеат да летаат

Корејскиот артист Дaно Јун, професор по обработка на метал и накит на универзитетот во Канзас, ја истражува механиката на движењето во неколку свои дела. Украсни делови ја поврзуваат кинетиката на рачните гестикулациите со летањето со крилја. Едноставните парчиња ја прославуваат елеганцијата на маханиката. Делата на Јун се делумно инженерски истражувања, но делумно и истражувања со … Continue reading »
Рене Магрит

Рене Магрит

Рене Магрит е еден од најпознатите надреалисти на сите времиња. Но, тоа не било така се до негова 50-годишна возраст, кога тој конечно доаѓа до слава и признание за својата работа. Бил исклучително влијателен во трансформацијата на надреализмот, до поп-арт движењето, благодарение на засебниот стил на делата кои ги направил. Голем дел од уметноста на … Continue reading »
Приказната за Таџ Махал

Приказната за Таџ Махал

Таџ Махал е музеј што се наоѓа во Агра, Индија. Величенствената градба е едно од седумте чуда на новиот свет. За Таџ Махал е поврзана една тажна, но истовремено и убава љубовна приказна. Кога Таџ Махал навистина не би постоел, луѓето можеби би си помислиле дека приказната за неговата изградба е вистинска бајка. Пред речиси четиристотини години, во … Continue reading »
Анри Тулуз-Лотрек

Анри Тулуз-Лотрек

Анри Тулуз-Лотрек е француски сликар, мајстор на литографија и илустратор, кој со своите дела не носи во живописниот и драматичен живот на Париз, во доцните 1800-ти години, давајќи ни збирка возбудливи, елегантни и провокативни дела на модерниот живот на тогашните Парижани. Најтесно поврзан со симболистите, но со свој уникатен и препознатлив стил. Слика ликови од … Continue reading »
Претходници на стрипот

Претходници на стрипот

Кај тематските елементи на стрипот, трагите може да се следат сe до грчките митолошки божества и херои. На пример, современиот стрип херој Флеш, експлицитно ја отсликува иконографијата на грчкиот бог на границите и премините- Хермес, со неговиот крилест шлем и крилестите чизми. Самсоновата слабост во „Стариот тестамент“, потстрижувањето, одекнува во ранливоста која ги мачи модерните … Continue reading »
Опера

Опера

Опера е музичко сценско дело, музичка драма, каде глумци го прикажуваат дејствието на драмската приказна пеејќи го текстот, пратени од оркестар. Се смета за еден од најкомплексните облици на уметност. Претставува извонредна фузија на пеење, глума, оркестрална музика, костими, сценарио (либрето), ликовен сценски израз, а често и балет како форма на танцување. Зборот опера е … Continue reading »
Сирена

Сирена

Во грчката митологија, сирените биле убави и опасни суштества, прикажани како фатални жени, кои со својата маѓепсувачка музика и неодолив глас ги примамувале морнарите да пловат кон карпестите брегови на нивниот остров и да доживеат бродолом. Овие мистериозни нимфи, римските поети ги преставиле како жители на некои мали острови, наречени  Карпи на Сирените. Местата каде се верувало дека живеат сирените … Continue reading »
Минимализам

Минимализам

Минимализмот или минималистичката уметност е уметнички правец кој ги отфрла коментарите на општеството, личниот израз на уметникот, негативните елементи или референци на историјата, политиката и религијата. Овој превец се базира на создавање предмети, слики, скулптури, музика и литературно творештво, чија вредност има чист естетски карактер. Минималистите ги ограничиле своите постапки на манипулација со елементите, како … Continue reading »