Филм кој ги оживува делата на Ван Гог

Филм кој ги оживува делата на Ван Гог

„Loving Vincent“ би требало биде првиот долгометражен анимиран филм, направен целосно од рачно насликани платна, од страна на оскаровското студио Break Thru Films. Она што е навистина иновативно во врска со овој филм, е фактот што секој кадар во него, всушност е масло на платно насликано од Van Gogh. Идеата е филмот да биде направен, … Continue reading »
Која била Мона Лиза?

Која била Мона Лиза?

Кога станува збор за познати уметнички дела, на кои бесценети уметнички слики можете да се сетите? Нешто насликано од Ван Гог? Или можеби некое дело на Пикасо? Но, веројатно една од прваите уметнички слики на кои ќе се сетите е Мона Лиза. Некаде позната и како Џоконда (La Gioconda), Мона Лиза е портрет на жена, … Continue reading »