Мен Реј

Мен Реј

Мен Реј (Man Ray) - уметник, фотограф, скулптор, илустратор, режисер, изумител, филозоф, дадаист, надреалист. Роден е во Филаделфија, како Емануел Руднитски (Emmanuel Rudnitsky), во семејство на руски имигранти со еврејско потекло, но израснал во Бруклин, Њујорк. Од рана возраст покажувал афинитети кон уметност, а по завршување на средното училиште, студирал цртање заедно со Роберт Хенри (Robert … Continue reading »
Паркот Јокршир

Паркот Јокршир

Односот помеѓу уметноста и природата, отсекогаш бил еден од основните концепти во теоријата на уметност, а Yorkshire Sculpture Park оваа конекција, ја истражува со исклучителна брилијантност. Поставен на 500 хектари во живописната англиска природа, посетителите ќе наидат на инспиративни скулптури, минувајќи низ имотот Бретон, од 18-от век. Опсегот на изложени дела е огромен, а паркот … Continue reading »
Филм кој ги оживува делата на Ван Гог

Филм кој ги оживува делата на Ван Гог

„Loving Vincent“ би требало биде првиот долгометражен анимиран филм, направен целосно од рачно насликани платна, од страна на оскаровското студио Break Thru Films. Она што е навистина иновативно во врска со овој филм, е фактот што секој кадар во него, всушност е масло на платно насликано од Van Gogh. Идеата е филмот да биде направен, … Continue reading »
Клод Моне

Клод Моне

Оскар Клод Моне е роден 1840 година и до ден денес е еден од најпознатите француски уметници. Тој бил клучна фигура во имресионистичкото движење, кое го трансформира француското сликарство, во втората половина на XIX век. Моне е еден од најдоследните и најплодните уметници кои ја применувале филозофијата на движењето за изразување на своите перцепции пред природата, односно … Continue reading »
Џорџија О’Киф

Џорџија О’Киф

Седум децении Џорџија О’Киф е една од главните фигури во американската уметност. Се менувале уметности и трендови, но таа останала независна и верна на сопствената визија, која се базира на наоѓање на суштинските апстрактни форми во природата. Освен со исклучителна набљудувачка моќ и големи финеси на четката, таа се истакнува и со суптилни нијанси на … Continue reading »
Баскијат

Баскијат

Жан-Мишел Баскијат е роден 1960 година во Бруклин, Њујорк и е еден од првите афро-американски уметници, кој достигнува меѓународен углед во светот на уметноста. Имал кратка, но плодна кариера, исполнета со фузија на мултикултурни симболи, карактеристичен графички стил и често – темпераментен карактер. Во својот краток, но во голема мера проблематичен живот, Баскијат игра важна, историска … Continue reading »
Рене Магрит

Рене Магрит

Рене Магрит е еден од најпознатите надреалисти на сите времиња. Но, тоа не било така се до негова 50-годишна возраст, кога тој конечно доаѓа до слава и признание за својата работа. Бил исклучително влијателен во трансформацијата на надреализмот, до поп-арт движењето, благодарение на засебниот стил на делата кои ги направил. Голем дел од уметноста на … Continue reading »
Анри Тулуз-Лотрек

Анри Тулуз-Лотрек

Анри Тулуз-Лотрек е француски сликар, мајстор на литографија и илустратор, кој со своите дела не носи во живописниот и драматичен живот на Париз, во доцните 1800-ти години, давајќи ни збирка возбудливи, елегантни и провокативни дела на модерниот живот на тогашните Парижани. Најтесно поврзан со симболистите, но со свој уникатен и препознатлив стил. Слика ликови од … Continue reading »