Средновековна музика

Средновековна музика

Дали некогаш сте чуле за Адам Сен-Викторски, плодотворниот поет и композитор на латински химни и секвенци? За Папата Григур I? За Хилдегард Бигенска, германска бенедиктинска игуменија, писателка, композиторка, филозоф, христијански мистик и визионер? За Ноткер, бенедиктинскиот монах од Опатијата Сент Гален во Швајцарија, денес познат како еден од најпознатите музичари, писатели и поети од неговото време? За Хукбалд или … Continue reading »
Jazz o’nicк Duo во живо на Канал 103

Jazz o’nicк Duo во живо на Канал 103

Недела. 23 февруари, 22 часот :::: Продолжува радио серијалот Ако никој не свири…во живо на Стотројка. Оваа недела, глувата соба на Канал 103 е резервирана за Џезоник Дуо. Тоа се Никола Дрвошанов на бас гитара и електроника и Јордан Колевски на труба. Басистот Никола Дрвошанов кон средината на 2011 година започнува со соло настапи под … Continue reading »
Диџириду

Диџириду

Диџириду е дувачки инструмент кој потекнува од северните области на Австралија. Домородните народи од овие краишта, во прв ред Абориџините, го создале инструментот пред околу 1500 години. Понекогаш луѓето го опишуваат како „дрвена труба“, или „зуечка шупелка“. Не постојат сигурни докази кои би посведочиле за староста на инструментот. Според археолошките студии за карпестата уметност во … Continue reading »