Атлетика

Атлетика

Најдобрите атлетичари, покрај одличните спортски вештини, имаат уште неколку суштински квалитети: достоинство, интегритет, храброст и скромност. Овие квалитети се во целост усогласени со гордоста, амбицијата и одлучноста. Атлетиката е една од темелните, најраширени спортски гранки, која ја карактеризираат основните човечки движења и која ги опфаќа тркачките дисциплини, скоковите и фрлањата. Поради нејзиниот голем опсег, ја … Continue reading »
На колку начини можеме да трчаме?

На колку начини можеме да трчаме?

Врзете ги патиките! На денешниот час откриваме посебни видови на трки, кои вежбањата и тренинзите ги прават мошне авантуристички! Сакате ли да трчате? Некои луѓе обожаваат кратки, рекреативни трчања или пак долги трчања во свежите утра. Други пак толку уживаат во трчањето, што тоа станува нивно омилено хоби. Оние кои уживаат во трчање на долги … Continue reading »
Може ли човек да наттрча гепард?

Може ли човек да наттрча гепард?

Како би завршила трка меѓу човек и најбрзото животно на Земјата? Кое е најбрзото животно? Гепардот, се разбира! Гепардот (лат. Acinonyx jubatus) е загрозен вид од фамилијата мачки. Тој е населен на поголем дел од афричкиот континент. Се прашувате ли колку е брз гепардот? Проценките на научниците велат дека гепардот трча со просечна брзина од … Continue reading »