Заливот на робовите

Заливот на робовите

Изграден од пепелта на старата Гискарска Империја, стои Заливот на Робовите Богат регион во Есос, главно поради трговијата со робови. Почетоците на заливот ги наоѓаме го градот, сега наречен Стар Гис.  Основањето на градот, илјадници години му претходи на неговиот наследник Валирија. Градот прераснал во голема воена, економска и културна моќ, што подоцна станува големата … Continue reading »
10 факти за Викинзите

10 факти за Викинзите

Покрај сите илустрации и стереотипи наоколу, сигурно постојат многу непознати нешта за поморските Скандинавци кои ги опколиле и населиле крајбрежните градови на Британските острови и пошироко, помеѓу IX и XI век. Следат 10 изненадувачки факти за Викинзите: 1. Викинзите не носеле шлемови со рогови Заборавете го речиси секој викиншки воен костим кој некогаш сте го … Continue reading »