Како настануваат торнадото и ураганот?

Како настануваат торнадото и ураганот?

Сигурно ви е познато дека олујата е бурна промена на времето, предизвикана од пресретнувањето на ладната, сува воздушна маса која доаѓа од арктичките предели и топлата, влажна воздушна маса, која од тропските краеви се движи кон север. На местото каде овие две воздушни струи се пресретнуваат се создава остра граница наречена “фронт”. Со оглед на … Continue reading »