Последниот Крал (The Last King)

Последниот Крал (The Last King)

Во 1987 година, норвешкиот режисер Нилс Гауп, го сними својот прв филм на лапонски јазик „Извидник“ (Pathfinder), – народна приказна за младо момче, кое е сведок на убиството на своето семејство од убијци наречени tjuder и е во потрага по нивна одмазда. Номиниран за Оскар во 1987 година за најдобар странски филм {каде загубил од данскиот … Continue reading »