Како се создадени „Столбовите на Созданието“?

Како се создадени „Столбовите на Созданието“?

Во 1995-тата година, вселенскиот телескоп „Хабл“ го тренираше својот поглед на внатрешноста од отвореното ѕвезденото јато NGV 661 (објектот: Eagle Nebula) – голем облак од гас и прав, на 7000 светлосни години оддалеченост од Земјата. Добиениот резултат била фотографијата „Столбови на Созданието“, една од најсимболичните вселенски фотографии на сите времиња. Научниците сметаат дека „столбовите“ на … Continue reading »