Björk | Notget – поместување на границата на чудното

Björk | Notget – поместување на границата на чудното

Позната по создавање на единствени аудио-визуелни искуства, Бјорк го издаде новото видео за „Notget“. Се разбира, виртуелната реалност и уникатноста се присутни. Визуелно, нејзиниот најнов албум „Vulnicura“, е експерименти со најсовремена технологија – креации што можеби посоодветно би се гледале во уметничка галерија, одколку на вашиот лаптоп или телефон за време на пауза и опуштање. … Continue reading »
Вистинските модели

Вистинските модели

Во денешно време, речиси секој фотограф користи некаков вид графички софтвер, со цел да им даде финален допир на своите дела. Во минатото, пред почетоците на технолошкиот пресверт, уметниците се служеле со „оргиналната верзија“ на нивниот интерес. На некои уметници  доволна им е само чиста имагинација за да создадат ремек дела. Други пак преферираат модел … Continue reading »
Кога големите градови ќе ги изгаснат светлата

Кога големите градови ќе ги изгаснат светлата

Фотографот Thierry Cohen, роден 1963 год., професионално се занимава со фотографија од 1985, а кон крајот на 80-тите станува пионер во примената на дигиталната технологија. Неговиот проект од 2008 наречен „Бинарни Деца“ го третира прашањето на иднината на новите генерации, неминовно соочени со неверојатно брзиот развој на дигиталната технологија. Серијата фотографии го разгледува прашањето од … Continue reading »
Борбата за неутралност на интернет мрежата

Борбата за неутралност на интернет мрежата

Неутралноста на интернет мрежата се претвора во зомби. Датумот на нејзината егзекуција не е сеуште одреден – во прашање може да бидат неколку дена или пак месеци. Бидејќи неутралноста на интернет мрежата е принципот кој ги забранува заканите на големите телекомуникациски компании над корисниците, интернет страниците и апликациите, преку овозможување подобра функционалност на едните од … Continue reading »
Кога застаруваат технолошките иновации?

Кога застаруваат технолошките иновации?

Почнувајќи од мобилнот телефон, преку лаптопот и таблетот, новата технологија постојано се развива според потребите на модерниот свет. Кога сме кај мобилните телефонски апарати, дали некогаш сте имале искуство со старите телефонски апарати? Дали некогаш сте виделе стар жичен телефон? Или пак некој од првите телефони чија големина била колку една цигла? Доколку не сте … Continue reading »