Бадминтон

Бадминтон

Бадминтон е игра слична на тенисот, во која се натпреваруваат двајца, или четворица играчи. Иако бадминтонот е еден вид на рекреација, тој е всушност и стандарден олимписки спорт. Играта со пердувести топчиња е мошне стара. Во Индија, постојат сведоштва за оваа игра на пештерските цртежи, стари околу два милениума. Во Кина, оваа игра била исто … Continue reading »
Крикет

Крикет

Дали знаете дека топката за крикет е направена од плута и волна, обложена со црвена кожа? Крикетот е игра која ја играат две екипи со по 11 члена. Екипите се менуваат во улога на удирачи и чувари на полето. Еден натпревар, понекогаш може да трае и пет дена. Во текот на секое коло, удирачката страна … Continue reading »