Дивиот лов

Дивиот лов

Дивиот лов, познат како Åsgårdsreien е европски нарoден мит – спектрален настан од најдлабоката психа на северните и западните Eвропејци. Неочекувано се појавува во културите низ целиот континент, но во скандинавската и нордиската традиција преовладува, најмогу поради улогата на лидерот – богот Один. Вклучува сенишна или натпиродна група ловџии во дивата потера. Ловците можат да бидат … Continue reading »