Зошто одиме во круг кога ќе се изгубиме?

Зошто одиме во круг кога ќе се изгубиме?

Асиметријата го посетила Да Винчи и го запрашала – „Покажи ми го твојот Витрувиански Човек“. Тој го изложил својот цртеж а Асиметријата иронично се насмевнала – „Сега види ја мојата Витрувианска Реалност – Огледалата не ја прикажуваат- Очите ја забележуваат несовршеноста.“   Еве сигурен начин како да добиете опклада! Предложете на некој од вашите другари да … Continue reading »
Колку коски на број има нашето тело?

Колку коски на број има нашето тело?

Можете ли да претпоставите колку коски има вашето тело? Знаете ли дека бројот на коски во телото се менува како што растеме? Бебињата имаат 300 коски во своето тело. Бидејќи нив ги чека долг период на раст и развој, некои коски им се поделени на составни делчиња. Со тек на време, овие коски се спојуваат … Continue reading »
Колку би тежеле на Месечината?

Колку би тежеле на Месечината?

Пред да можеме да си го објасниме зборот „тежина“, треба да бидеме добро запознаени со гравитацијата и масата. Гравитација е природна привлечна сила која ги привлекува предметите еден за друг. Гравитацијата на планетата Земја е постојаната сила која не влече надолу кон Земјата и ни ја спречува можноста да полетаме кон вселената како балони. Кога … Continue reading »