Колку ѕвезди може да се видат навечер?

Колку ѕвезди може да се видат навечер?

Кога во ведра ноќ го набљудуваме небото посипано со ѕвезди, ни се чини како да ги има безброј. Па сепак, без телескоп видливи се само околу 6 000 ѕвезди. Тоа не значи дека човек гледајќи во небото може да ги изброи сите шест илјади. Една четвртина од овој број се невидливи за нашето око, од … Continue reading »
Што е астрономија?

Што е астрономија?

Дали некогаш сте чуле за Никола Коперник? За Галилео Галилеј? Знаете ли кој е Едмунд Халеј? Тие се само дел од низата светски познати астрономи низ историјата. Благодарение на нивните доследни астрономски откритија и набљудувања, биле откриени небесните тела, нивните позиции и движења. Астрономијата е наука која се занимава со проучување на природата и движењата … Continue reading »
Најголемите работи кои можеме да ги забележиме

Најголемите работи кои можеме да ги забележиме

Најголемите нешта кои можеме да ги забележиме во вселената, како планетите, ѕвездите, соларниот систем и останатите галаксии, се милиони светлосни години оддалечени од нас. Светлосна година е растојанието кое светлината ќе го помине за време од една земјина година и изнесува околу 10 трилиони километри. Сонцето е огромна ѕвезда која секојдневно ја забележуваме, без разлика … Continue reading »
Калеидоскоп

Калеидоскоп

Дали некогаш сте си играле со калеидоскоп? Доколку ѕирнеме низ окуларот на калеиодскопот за да ги видиме променливите прекрасни бои и слики, може да останеме восхитени и хипнотизирани со часови. Но што точно претставува калеиодскопот? Тој изгледа како мал телескоп кој можеме да го држиме во рака. На едниот крај е дупката низ која гледаме. … Continue reading »